Via 49
       
     
VIA SK49 10.jpg
       
     
VIA-SK49-19.jpg
       
     
VIA-SK49-04.jpg
       
     
VIA-SK49-38.jpg
       
     
VIA-SK49-35.jpg
       
     
VIA-SK49-40.jpg
       
     
Via 49
       
     
Via 49

8-Storey Condominium

Project Director : Punpong Wiwatkul
Interior Design Director : Puiphai Khunawat
Project Architect : Supachai Khiewngam
Collaborator : Creative Crews
Location : Sukhumvit 49, Bangkok, Thailand
Client : Sansiri PCL
Status : Completed
Area : 8,700 sq.m.
Program : Mid-rise Residential

The site is positioned at a sharp corner along Sukhumvit 49 road, a lively residential area in the heart of Bangkok. The building takes on an L-shape, and has been placed withits length along the corner of the adjacent streets creating privacy from the neighbouring 8-storey building and valuable landscaped space for a a swimming pool and a cozygarden.

The lobby has been sunk below the road level to achieve maximum internal height for each apartment, whilst keeping overall height of the building within local building height regulations. A skylight runs along and  above the lobby to create a visual connection to the pool deck on the 2nd floor and allow for reflected natural light.

The individual units boast timber floors and floor to ceiling glazing. Special aluminium fins have been placed at the internal corner of the ‘L’ shape to allow for privacy between apartments and public spaces.

The unusual articulation of the building begins to break up the visual scale of the building. Instead of expressiong each floor,  the floors  have been regrouped , sliced and shifted with structural cantilevers of up to3m. The layering effect is further emphasized with by the changing colour of each grouped layer.

The layers of the façade are further articulated by means of a randomized pattern made from precast, glass-fibre reinforced concrete panels. This pattern is continued in front of the air-conditioning units but by means of aluminium screens. From the road, the screen system hides the air-conditioning units effortlessly.

The soft and hard landscaping along the street edge is carefully articulated with corroded steal fins and thick planting, creating for the inside of the building while also contributing positively to pedestrians.

The result is a livable sculpture which can be enjoyed by residents and passers -by alike.

VIA SK49 10.jpg
       
     
VIA-SK49-19.jpg
       
     
VIA-SK49-04.jpg
       
     
VIA-SK49-38.jpg
       
     
VIA-SK49-35.jpg
       
     
VIA-SK49-40.jpg