Siamese Gioia
       
     
IMG_1004.jpg
       
     
06 IMG_1272.jpg
       
     
TH008 02 IMG_1023.jpg
       
     
TH008 03 IMG_1307.jpg
       
     
02 IMG_1031.jpg
       
     
08 IMG_1136.jpg
       
     
09 IMG_1144.jpg
       
     
07 IMG_1076.jpg
       
     
SiameseGioia_03.jpg
       
     
SiameseGioia_17.jpg
       
     
SiameseGioia_06.jpg
       
     
SiameseGioia_49.jpg
       
     
Siamese Gioia
       
     
Siamese Gioia

2 Towers of 7-Storey Condominium

Project Director : Puiphai Khunawat
Project Architect : Ayutt Mahasom
Collaborator : Creative Crews
Location : Sukhumvit 31, Bangkok, Thailand
Client : Siamese Asset Co., Ld
Status : Completed
Area : 18,700 sq.m.
Program : Mid-rise Residential
Award
• WAN Asia Awards, Residential 2015 - Shortlisted, awared by World Architecture News.com
• Best Architecture 2557 - Citation Award under Category of Multiple Residence, awarded by Association of Siamese Architects under Royal Patronage


Bangkok experiences a tropical climate, with high humidity and warm temperatures year round. Typically, this has led to people’s retreat to air-conditioned, artificial environments. Siamese Gioia is a medium-scale condominium project that focuses on creating an improved micro-climate, more conducive to out-door living with natural cooling systems and strategic shading, and aims to improve the internal quality of the typical condominium typology. 

This project consists of 2, 7 storey blocks with 168 units. The site demanded that the form be split in two, with a clear void cut in between. The apartment floors were lifted to create space on the ground floor for landscaping, ’water-scaping’, and shaded, shared spaces to flow beneath both blocks. An additional shared space is allocated on the roof in the form of a planted roof garden.

Siamese Gioia employs the ‘stack effect’ to create natural air flow through each block, providing each apartment with cool, fresh air.  Air is drawn up from the cool, ground floor area, across the shaded surfaces of the ‘water-scaping’, and up via glass-roofed atrium located in the heart of each block. The glass roofs above the atrium provide large amounts of natural day-lighting to the inner most areas of the apartment blocks.

Shade is crucial in Bangkok due to its harsh and direct sunlight. Shade is created for each apartment by the use of light-weight concrete fins which also serve to provide privacy. These concrete fins were inspired by solid timber casement windows used in the early 1900’s in Thailand, designed to provided shading and privacy, whilst still allowing ventilation.

From the outset, the architecture of this design has been intrinsically linked to its climate. With the correct understanding and synchronization between architecture, landscaping and local climates, a more comfortable environment can be engineered and enjoyed. 

 

IMG_1004.jpg
       
     
06 IMG_1272.jpg
       
     
TH008 02 IMG_1023.jpg
       
     
TH008 03 IMG_1307.jpg
       
     
02 IMG_1031.jpg
       
     
08 IMG_1136.jpg
       
     
09 IMG_1144.jpg
       
     
07 IMG_1076.jpg
       
     
SiameseGioia_03.jpg
       
     
SiameseGioia_17.jpg
       
     
SiameseGioia_06.jpg
       
     
SiameseGioia_49.jpg