Hasu Haus
       
     
Sansiri HasuHaus 001_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 005_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 036_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 103D_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 099D_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 029_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 028_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 034_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 013_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 017_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 016_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 062_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 065_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 073_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 093D_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 095D_LR.jpg
       
     
Hasu Haus
       
     
Hasu Haus

2 Towers of 7-storey Condominium

Project Director : Punpong Wiwatkul
Interior Design Director : Jadesupa Pipatsuporn
Project Architect : Supachai Khiewngam
Collaborator : Creative Crews
Location : Sukhumvit Road, Bangkok, Thailand
Client : Sansiri PCL
Status : Completed
Area : 19,000 sq.m.
Program : Mid-rise Residential


The design of Hasu Haus was aimed at reinterpreting the old way of living along with waterways, in context of modern life style and more density. The site is outside the city center of Bangkok, where the new developments are coming. Three of the sides are abutted by a house and future deveploments. The other side faces Prakanhong canal and an old Buddist temple across.

Two L-shaped buildings are placed to create an internal courtyard. The building nearest to the canal is lifted by dark grey columns into high ceilings. This creates connection between the internal courtyard and the canel which is not only allowing good ventilation, but also a continuous field of view from the courtyard to the lotus pond, swimming pool, terrace space, and out across the canal to the Buddhist temple.

Besides the common outdoor areas, gym and library are also placed along the canal. Their flat roof becomes second floor terrace, which is accessed by a spiral staircase standing sculpturally in the open area.

The façade of the 7floors buildings was created and separated by difference of unit sizes. The brown façade with vertical concrete sun-shading fins, which belongs to small units, is on the perimeter and lower floors. The white facade extends outward providing more living space inside. They are mostly on the upper floor, and fully applied on the internal courtyard and the canal sides. Unlike the other, it has double full-height swing window with steel railing on the inside. When they are open, it create a sense of semi outdoor living space like the old day.

A Thai pattern in traditional house, called “Kad Taeh”, is created with new tectonic. They were applied to many building elements; the boundary wall, screens that welcomes residents along the porch and the pavilions in the internal courtyard. It allows natural light to enter while also preserving privacy for user.

Despite rising high, all building elements from massing to window design create harmony rather than dissonance, and revive the way of living along with waterways.

Sansiri HasuHaus 001_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 005_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 036_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 103D_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 099D_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 029_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 028_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 034_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 013_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 017_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 016_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 062_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 065_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 073_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 093D_LR.jpg
       
     
Sansiri HasuHaus 095D_LR.jpg